PETKELEESTÄ POLANNEHÖYLÄKSI

Mistä kaikki alkoi 29 vuotta sitten vuonna 1990?

Talossa oli kipakka emäntä ja luova, kekseliäs ja rauhallinen isäntä. Jokaisena talviaamuna emännän työhön lähtiessä edessä oli sama ongelma. Autotallin ovien edessä oli paksu jääpolanne ja senhetkiset autotallin ovet eivät auenneet. ”Kiire, kiire, nyt äkkiä tai myöhästyn töistä”. Isäntä sadatteli käsivarret kipeinä petkelettä heiluttaessaan.
’P…eleen petkele.’

Muutaman päivän kuluttua ensimmäinen koeversio polannehöylästä oli testattavissa. Atrainta muistuttavaa häkkyrää testasi vuorotellen kaikki perheenjäsenet.”’Ei tämä toimi, ei tästä kuitenkaan mitään tule, voisi isäntäkin käyttää päivänsä paremmin ja tehdä jotakin järkevää.”

Sisuuntunut isäntä teki erilaisia versioita, testasi materiaaleja ja niiden muotoja uskoen koko ajan omaan näkemykseensä ja ajatuksensa toimivuuteen. Vaimo jatkoi jäkätystään ”leikkimisestä” ja esitti omia epäilyksiään kiihtyvässä tahdissa. Isäntä vain myhäillen jatkoi kehittämistä.

Eräänä päivänä emäntä yllättyi ISOSTI katsoessaan kodin yhteydessä olleen yrityksen pihamaalle, jossa vieras naishenkilö innokkaana kaivoi isännän keksinnöllä aina uusia ja uusia ”monttuja” yrityksen pihalle. Vieras ei millään tahtonut lopettaa kaiveluaan, koska polanne irtosi niin helposti ilman hakkaamista. Taitaa isännän polannehöylä sittenkin toimia ihan oikeasti. Pakko oli emännänkin, vieläkin epäilevänä siirtyä pihalle ihmettä kokeilemaan. ”Toimii.., toimii.., ei voi mitään, kyllä se toimii sittenkin.” POVEX-polannehöylä oli syntynyt.

Lähetettiin sitten testikappale tyttärelle Helsinkiin, jossa aura keskustassa talvella jätti kadun vieressä seisovan autojonon paksun lumipenkan taakse. Tytär herättikin sitten ihmetystä kanssa-autoilijoissa, kun hän otti auton takakontista Povexin ja vetäisi sillä penkan nopeasti pois. Heitti vielä takakontista vanhan räsymaton pätkän lumelle ja käänsi auton kolosta kadulle. ”’Miten sä ton teit???”

Kaksikymmentäyhdeksän vuotta myöhemmin Povexilla ovat tottuneet höyläämään kiinteistöjen huolto- ja hoitoyhtiöiden, kuntien ja kaupunkien, seurakuntien ja laskettelukeskusten ammattilaiset sekä yksityiskotien omistajat. Uusimpana tuoteperheeseen ovat tulleet jäänveistotyökalut, jotka ovat Suomen lisäksi löytäneet tiensä myös Norjaan, Sveitsiin, Espanjaan ja Sloveniaan. POVEX-perhe on laajentunut uusilla perheenjäsenillä vuosittain samalla, kun peruspolannehöylääkin on jatkokehitetty. Emäntä ei enää jäkätä, vaan käyttää itsekin ahkerasti Povexia lumipolanteen ja teräsjään poistoon sekä terassien puhdistukseen. ”On tämä helppoa, ei kipeytyneitä käsivarsia. Miksi minä en muuten itse tätä keksinyt? P..keleen isäntä!”

Jäänveistoon tarkoitettuja erikoisteriä ja varsia